注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

英海听涛

启用你的听觉,更自然地感受更辽阔的世界。——用进废退!

 
 
 

日志

 
 
关于我

喜欢科学,偏爱自然科学。也喜欢技术,儿时喜围观打锡壶的和锔盆锔锅的。当过工人,当过兵,第二故乡是湖南、广西和广东。

网易考拉推荐

让一整条染色体沉默?  

2013-07-25 10:39:57|  分类: 生命与健康 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
 

我们每一个人都是带着23对染色体出生的。在每一对染色体中,一个来自妈妈,一个来自爸爸。但是有时候细胞的分裂过程中会发生错误,双亲中的一方贡献出了两个而不是一个染色体,而这婴儿最终就携带了一个多余的染色体。如果它是21号染色体,这种过量就造成唐氏综合症。其特点是认知障碍,以及患某些疾病的风险增加,如早期发作型阿尔茨海默氏病和先天性心脏病。可是,如果你能把这个额外的染色体关闭会如何呢?这与关闭有缺陷基因的基因疗法的原则是一样的,只是规模要大得多。

如今一个基于美国马萨诸塞大学医学院的团队认为他们已经找到了一个出发点。他们已经设法用一个单基因来使整个染色体沉默。而这一技术是由女性体内的一个自然过程启发的。

——《自然播客》,2013/7/18

(00m54s)

Each of us is born with twenty-three pairs of chromosomes. In each pair, there is one copy from mum and one from dad. But sometimes a mistake can happen in the cell division process, one parent contributes two copies of a chromosome instead of one, and the baby ends up with an extra copy. If it’s chromosome twenty-one, this over dose causes Down’s syndrome. It’s characterized by cognitive disabilities, and increased risk of conditions like early onset of Alzheimer’s and congenital heart disease. But what if you could turn the extra chromosome off? This is the same principle as gene therapy, which switches off faulty genes but on a much bigger scale.

Now a team based at the University of Massachusetts Medical School in the US think they’ve found a starting point. They’ve managed to use a single gene to silence the whole chromosome. And that technique is inspired by a natural process that happens in females.

-- Nature Podcast, 2013/07/18

  评论这张
 
阅读(58)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017